Lantrasdjur
Det finns över 160 nordiska lantrasdjur. På den här sidan kan du hitta mer information om några av dem.
- Hem
- Vårt arbete
- Husdjur
- Nordiska lantrasdjur
-
Nordlandshest/lyngshest
Den første, kjente og dokumenterte utstilling hvor denne rasen var stilt, var i 1898 på Lyngseidet i Troms. På 1930-tallet ble det satt i gang organisert avl av nordlandshest/lyngshest.
-
Den Nordiske Brunbia
Honningbier er truet av intensivt jordbruk, tap av habitat og klimaendringer over hele verden og er viktige å bevare, ikke bare på grunn av honningproduksjon, men også på grunn av deres pollineringstjenester.
-
Dølafe
Dølafeet stammer opprinnelig fra Gudbrandsdalen, Østerdalen og Hedmarken. I områdene nord for Oslo var det store forekomster av næringsrike beiteområder, men det var langt til større byer for avsetning av melkeprodukter.
-
Jysk kvæg
Jysk kvæg er en af Danmarks ældste kvægracer. Som navnet antyder, stammer racen fra en broget type kvæg der var udbredt i Jylland fra 1600- til 1900-tallet.
-
Íslenski hesturinn
The Icelandic horse breed has developed from ponies taken to Iceland by Norse settlers in the 9th and 10th centuries.
-
Sortbroget Dansk Malkerace anno 1965
Racen udspringer af Jysk Kvæg og er i FAO’s registreringssystem Domestic Animal Diversity Information System (DAD-IS) også kendt under de engelske navne Danish Black and White Cattle samt Danish Holstein.
-
Zemaitukas
Since the 19th century, the Zemaitukas horses were used as a labour source in agriculture, as a means of transport, and objects for export.
-
Fjordhest
Fjordhesten er den nasjonale hesterasen som har størst populasjoner utenfor Norges grenser blant annet i Danmark, Sverige, Belgia, Nederland, Tyskland og USA.
-
Svensk Fjällras inkl. Fjällnära boskap
Den svenska fjällrasen av idag är sprungen ur den lantras av östligt ursprung som hållits i de norra delarna av Norden i minst 1 000 år.
-
Dølahest
Dølahesten har sin opprinnelse i Gudbrandsdalen og Østlandet for øvrig. Rasen ble etablert i 1857, og oppsto etter at det midt på 1800-tallet ble behov for å avle fram en hest spesielt egnet til arbeid i jord- og skogbruk og til skyssvesenet.
-
Svensk kallblodig travare
Den svenska kallblodiga travaren är en av de äldsta travraserna i världen med ett ursprung som går tusentals år tillbaks i tiden. Under århundradenas lopp har rasen förändrats genom avel, urval och inkorsningar.
-
Frederiksborghesten
Frederiksborg racen blev grundlagt i det 16. århundrede af de danske konger Frederik II og Christian IV, der samlede det bedste hestemateriale fra tidens store kongelige stutterier i Europa.
-
Agersøkvæg
I 1990’erne blev en besætning af anderledes udseende kvæg opdaget på Agersø. En ø ud for Skælskør, imellem Sjælland og Fyn.
-
Sidet Trønderfe og Nordlandsfe (STN)
Rasen har sin bakgrunn i midt- og nordområdene i Norge. STN er hovedsakelig en melkerase, tilpasset forholdene i dal- og fjellbygder i Norge.
-
Føroysk neyt
De første mennesker der bosatte sig på Færøerne for 12-1500 år siden medbragte kvæg. Historien fortæller at bestanden levede isoleret på Færøerne i de følgende flere hundrede år.
-
Norsk Kaldblodstraver
Norsk kaldblodstraver er en hardfør, allsidig og sterk hesterase som har felles opphav med norske dølahesten. Selv om rasen avles for et spesifikt bruksområde, gjør dens allsidighet at den også egner seg godt som hobby- og konkurransehest i øvrige ride- og kjøresporter. Den svenske og norske kaldblodstraveren er nært beslektet og landene har i dag en samarbeidsavtale fra år 2000 om avl og travløp for kaldblodstraveren.
-
Nordsvensk brukshäst
Den nordsvenska brukshästen har utvecklats från lokala lantrashästar på det svenska fastlandet. Hästen är avbildad både som ridhäst och draghäst i hällristningar från bronsåldern. Det var dock först på 600-talet som en egentlig sele utvecklades, så att hästen kunde dra större lass.
-
Gotlandsruss
Gotlandsruss är en av de äldsta hästraserna i Europa och Sveriges enda inhemska ponnyras. Som namnet tyder på, kommer rasen ursprungligen från Gotland, där hästarna levde mer eller mindre som vilda i början.
-
Svensk Ardenner
De första ardennerhingstarna importerades till Sverige, av greve C. G: Wrangel, 1873 och 1874 följde ett par ston. Hästarna kom från sydöstra Belgien, på gränsen till Frankrike, som anses vara ardennerhästens ursprungsplats.