Hoppa till huvudinnehållet

Ca 50 deltagere deltok fysisk på årets første NordGen Skog temadag, som ble avholdt i Silkeborg, Danmark.

Ca 50 deltagere deltok fysisk på årets første NordGen Skog temadag, som ble avholdt i Silkeborg, Danmark. Overordnet tema var klimaendringene og hvordan velge riktig plantemateriale for framtidsskogen. Som Silvio Schüler sa det i sin presentasjon: "Det er nå avgjørelsene må tas. Det er den skogen som plantes nå, som vil avgjøre om man når klimamålene."

Tekst: Kjersti Bakkebø Fjellstad, NordGen Skog. Bilder: Gunnar Friis-Proschowsky, Naturstyrelsen.

Silvio Shüler

fra Austrian Research Center for Forests deltok med sin presentasjon virtuelt via Teams. I forbindelse med planlegging for valg av treslag og frøkilder for framtidens klima, har de i det europeiske prosjektet SUSTTREE, analysert tilgjengelige proveniensforsøk i hele Sentral- og Nord-Europa. Resultater fra 247 forsøk, 1000 testede frøkilder og 7 ulike treslag er med i analysen, med hensyn til hva som vil gi best skogproduksjon for framtiden. En klar konklusjon fra arbeidet er at vi er nødt til å ta med assistert forflytning av treslag som en viktig del av løsningen. Produksjonspotensialet for bartrærne (primært furu og gran) vil gå ned, særlig i Sentral-Europa, og løvtrærne vil bli viktigere. Hvis man bruker de beste treslagene og frøkildene framover, vil en også kunne opprettholde karbonbinding i skogen – selv ved bruk av mer løvtrær. Bruk av fremmede treslag har ikke vært en del av analysen, men Schüler innrømmer at hvis vi tar eksempelvis nord-amerikanske bartrær inn i analysen, ville en kunne øke produksjonen enda mer.

Klimaskog

Deretter overtok

Jørgen Nimb Lassen

, som snakket om den nylig etablerte Klimaskovfonden i Danmark. Klimaskovfonden er etablert av det danske Folketinget for å støtte opp om arbeidet med å nå klimamål ved å fremme etableringen av skog på nye arealer. Arbeidet er godt i gang, i tett samarbeid med danske kommuner. Omtrent 1/3 av de danske kommunene er allerede involvert i etableringen av slike skogplanteprosjekter.   Men hvor klimarobuste er våre skoger? Skogene er en veldig viktig del av løsningen på klimautfordringene. Vi må derfor sikre at trærne er robuste over mange år.

Erik Kjær

, fra København universitet, pekte i sitt foredrag på utfordringer med endrede værfenomener. Klima blir varmere, våtere og villere. Som et resultat av dette, ser vi allerede utfordringer for enkelte treslag, med for eksempel vårfrost, tørkestress og sterkt økende problemer med skadegjørere. For å motvirke dette er skogplanteforedling et viktig verktøy. Ved å benytte oss av den genetiske diversiteten, kan vi velge ut robuste frøkilder eller provenienser med gode egenskaper. Kjær gjentok også at vi må velge de beste treslagene for et gitt voksested. Dette kan omfatte både hjemmehørende arter, utenlandske frøkilder av hjemmehørende arter eller nye utenlandske arter. Slik at vi sikrer robuste skoger for framtiden!

Samplanting og ekskursjon i skogen

Palle Madsen

fra InNovaSilva avsluttet seansen innendørs med tema kappeplanting som verktøy mot problemer med viltbeiting. Ved etablering av en kappe av andre arter ved siden av hovedtreslaget, kan du beskytte treet mot ødeleggende beiting. Det finnes foreløpig ingen helt tydelige resultater på hva som fungerer best, men bruk av surbærbusker og rogn som beskyttelse for eksempelvis douglasgran kan være effektivt, blant annet fordi man ikke trenger å fjerne buskene for å sikre videre vekst etter en stund. Tanken er at gjennom samplanting kan man fortsatt gi viltet tilgang til å beite. Man slipper å gjerde inn plantefeltet, men man beskytter samtidig hovedtreslaget. Dette temaet ble også belyst ute i skogen, på ekskursjon etter lunsj. Skogfogd

Thomas Steen Mikkelsen

og Palle Madsen var ansvarlige for omvisningen i Birkebæk Plantasje. Temadagen var primært avholdt fysisk, men vi hadde også noen få gjester som satt online, for å teste muligheten for framtidige hybridmøter. Dette lover godt, samtidig som det nok var fint for de fleste å endelig kunne treffes fysisk igjen, og både få en god samtale i pausene og ut og se på forsøk i skogen.