Siirry pääsisältöön

På NordGen bevarar vi fröprover av över 2 000 olika ärtor. Dessa accessioner är en viktig pusselbit i arbetet med att ställa om till mer inhemskt producerat växtprotein vilket också är bra för klimatet.

På NordGen bevarar vi fröprover (accessioner) av över 2 000 olika ärtor. Det är en värdefull del av frösamlingen och innehåller äldre sorter, lantsorter, förädlingslinjer och vilda släktingar. Dessa accessioner är en viktig pusselbit i arbetet med att ställa om till mer inhemskt producerat växtprotein vilket också är bra för klimatet. Sommaren 2019 uppförökade vi ett hundratal av ärtproverna och samtidigt gjordes noggranna observationer för att öka kunskapen om varje accession.

En stor del av NordGens ärtsamling kom till genbanken genom en donation i slutet av 1980-talet från det svenska företaget Weibullshollms växtförädlingsanstalt när deras förädlingsprogram för ärtor avslutades. Samlingen är unik och innehåller ärtor från hela världen. För att hålla NordGens frösamling i gott skick görs regelbundna kontroller av grobarhet och antal frön. Vid behov görs uppförökning av proverna, vilket innebär att de tas ut ur frysarna och sås i fält för att nya livskraftiga frön ska kunna produceras. 2019 behövde runt 600 av ärtorna uppförökas. Tack vare pengar från det danska Miljö- och Livsmedelsdepartementet har vi nu kommit en bra bit på vägen med detta arbete. Ett hundratal accessioner valdes ut och odlades.

Viktigt karaktäriseringsarbete

Precis lika viktigt som att ”förnya” materialet är att skaffa sig mer information om varje ärtprov. Därför gjordes också noggranna observationer av deras utseende, blomningstid, mognadstid, antal baljor per planta, skördevikt osv. Även proteininnehållet mättes. I genbanksvärlden kallas detta arbete karaktärisering. – Ett problem med flera av ärtaccessionerna är att vi saknat viss information om dem tidigare. Ett exempel är grundläggande fakta som hur höga de blir, vetskap om detta är inte bara avgörande för att kunna uppföröka dem externt hos andra företag, men också mycket efterfrågat av våra olika typer av användare. Vet potentiella uppförökare inte hur mycket plats som krävs är det svårt att ta sig an uppdraget liksom att denna information är av stor vikt t ex för en växtförädlare, säger genbankskurator Jette Nydam Hansen.

Inhemska proteinkällor behövs

En viktig del i att ställa om till ett mer hållbart jordbruk och minska klimatpåverkan är att hitta fler växtbaserade proteinkällor som kan produceras lokalt i de nordiska länderna. Ärt är en utmärkt sådan växt och analyser visar att vissa av de ärtprover som nu uppförökades på NordGen hade ett proteininnehåll på upp mot 29%. NordGens växtdokumentationsexpert Mohammed El-Khalifeh har varit ansvarig för det praktiska karaktäriseringsarbetet och har tillbringat många timmar ute i ärtfälten där han fotograferat, mätt och dokumenterat ärtornas egenskaper. – Tack vare detta projekt har ärtsorternas värde ökat markant. Den omfattande kunskap vi fått om materialet kommer vi nu föra in i vårt nya informationssystem GeNBIS. Något som med största säkerhet kommer att medföra ett ökat intresse för, och nyttjande av materialet, säger han. Vi arbetar även med ärtor i projektet Arctic Pea. Läs gärna mer om det

här.